www.sirmium.org > konkursi > jevrem obrenovic

Izložba konkursnih radova za spomenik Jevremu Obrenoviću na Cvetnom trgu u Šapcu
je otvorena u sredu, 8. aprila 2009. godine u 19:30 h u Galeriji Biblioteke Šabačke.

 

TEKST IZ KATALOGA

JevremKonkurs za izradu umetničkog, likovnog, figurativnog, idejnog i arhtektonsko-urbanistčkog rešenja spomenika Jevremu Obrenoviću na lokaciji Cvetni trg u Šapcu, raspisao je Grad Šabac 1. avgusta 2008. godine. Organizaciono logistički deo posla obavio je JUP Plan, zajedno sa izvestiocem konkursa. Od 42 autora koji su preuzeli konkursnu podlogu, do dana zatvaranja konkursa 9. januara 2009. godine, odazvalo se 28 (autorskih timova). Poslednji pristigli rad predat je tri dana po isteku roka, pa ga u skladu sa propozicijama konkursa žiri nije uzeo u razmatranje. Takodje, još dva rada nisu ušla u selekciju, jer nisu ispunili potrebne kriterijume. Konkurs je po vrsti bio opšti i javni, a po načinu predaje radova anonimni.

Kao naručilac konkursa, grad Šabac je učesnicima obezbedio sledeći sadržaj konkursne podloge: opšte uslove i propozicije konkursa, izvod iz GUP-a, tekst o predmetnoj lokaciji prema GUP-u, foto-dokumentaciju lokacije, informativno-istorijski tekst, fotografije, tekstove i druge materijale iz različite literature o Jevremu Obrenoviću. Sa druge strane, sadržaj konkursnog rada podrazumevao je: skicu figure u razmeri 1:5 u odnosu na finalni rad, studiju glave u razmeri 1:1 u odnosu na finalni rad, rešenje postamenta, arhitektonsko-urbanističko rešenje prostora Cvetniog trga i drugu prateću dokumentaciju tehničke vrste.

Na prvom zasedanju 28. januara 2009. godine žiri je nakon izvršene selekcije celokupnog materijala odabao 9 radova za drgi krug glasanja. Na drugom zasedanju održanom 19. februara 2009. godine razmatrani su samo ti radovi, ali posebno i sva arhitektonsko-urbanistička rešenja. Posle dugotrajne analize, sučelavanja stavova i argumenata, žiri nije bio u mogućnosti da većinom glasova dodeli prvu nagradu. Donosi se jednoglasna odluka da se dodele dve druge ravnopravne nagrade i da se posle naknadnih konsultacija sa autorima (procene i sugestije u vezi sa finalnim delom) jednom od njih omogući da ealizuje spomenik. Pored toga, za skulptorska ostvarenja dodeljene su treća i dve obeštećujuće, kao i dve otkupne nagrade za arhitektonsko-urbanistička rešenja.

 

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANJE

 

DRUGA NAGRADA
Vladimir Tović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

DRUGA NAGRADA
Zoran Ivanović

 

 

 

 

 

 

 

 
 

TREĆA NAGRADA
Veljko Miletić

 

 

 

OTKUPNA NAGRADA
Dragoljub Dimitrijević

 

 

OTKUPNA NAGRADA
Momir Dimitrijević

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Đorđe Zečević

 

Bojan Krstić

 

Jelena Obrenović Damnjanović

 

Igor Đorđević

 

Dragan Drobnjak

 

 

 

Miloš Popović

 

Božo Terzić

 

Milosav Marković

 

Dragoljub Đokić

 

šifra ARISTOKRAT

 

 

 

Momčilo Janković

 

Dragoslav Marković

 

Mihailo Stošović

 

Ivan Jovanović

 

Svetomir Radović

 

 

 

Miodrag Živković

 

Zoran Maleš

 

Velimir Karavelić

 

Sofija Petković

 

Mirjana Družetić

 

 

 
 

TEKST IZ KATALOGA

Dobitnici dve druge nagrade su autori Vladimir Tović iz Sremske Mitrovice i Zoran Ivanović iz Beograda .

Vladimir Tović predstavlja Gospodar Jevrema u veristički interpretiranoj nošnji onog vremena, sa čvrstim osloncem na obe noge, u snažnom iskoraku. Posebno u izradi figure primetna je faktura i skoro minuciozan rad na teksturi odeće, čime je postignuta iluzija mekoće materijala. Glava poseduje veći plasticitet. Predstava Jevrema koji zamišljenim pogledom, nešto spuštenim, sugestivno priziva u sećanje ono vreme, prisustvo Turaka na ovim prostorima, ali u stavu autoriteta jednog Obrenovića repezentuje i tipičan model snažnog vođe poniklog iz naroda.

Zoran Ivanović u domenu materijalizacije i likovnosti reprezentuje izraženu gestualnost i slobodniji pristup, što je imalo za rezultat kompaktnu i robusnu masu jake fakture koja deluje na posmatrača svojom ekspresivnošću i bogatstvom strukture. Dominiraju udubljeni i ispupčeni segmenti u definisanju forme, pošto je masa tokom postupka izrade nabacivana slobodno, bez većih naknadnih intervencija. Rad je patiniran u braon i zelenom tonu, pa kolorit i igra svetlosti i senki na gruboj fakturi dodatno doprinose vizuelnom utisku. Autor pokušava da predstavi Jevrema istovemeno gospodstveno i autoritativno, kao čoveka koji zrači samopouzdanjem i pleni svojom sugestivnom i korpulentnom pojavom. Jevrem je predstavljen u gradjanskom odelu.

Dobitnik treće nagrade je Veljko Miletić iz Beograda. Prikazuje Jevrema kao mladog čoveka koji je, kao što je poznato, u dvadesetešestoj godini života postao obor-knez šabačke nahije. Ovakva predstava sadrži izvesnu dozu romantizma, po tipu frizure koja je ležernije radjena, po istaknutim crtama lica, posebno jagodicama, ali i izrazu jakog karaktera nasuprot mladalačke zanesenosti. Studija glave priložena je u beloj boji gipsa, dok je skica figure patinirana zelenom bojom. Figura poseduje vrlo minuciozan rad na detaljima odeće, gde se verno prikazana nošnja onog vremena ističe u prvi plan, ali istvremeno i cela figura prezentuje kao skladna i ljupka forma.

Filip Kovačević

 

O Jevremu Obrenoviću

Jevrem
Jevrem Obrenović, u Šapcu popularno nazivan Gospodar Jevrem, rodjen je kraj Užica 1790. a umro 1856. godine. U Šabac je došao 1816. sa 26 godina kao obor-knez i šabačkom nahijom upravljao 15 godina i bio prvi gradonačelnik Šapca. U Šapcu se oženio i ovom gradu za svoje vladavine dao evropski pečat, a njegov boravak je nazvan «Jevremovim zlatnim dobom». Paralelno je upravljao i valjevskom nahijom, a o njegovom početku upravljanja beogradskom nahijom, 1831. godine, Vida Ognjenović, dramska spisateljica nedavno je napisala da je «iz Šapca u Beograd poneo Evropu». Svojim vizionarskim delovanjem stekao je status besmrtnika, postavivši u Šapcu temelje potonjeg „Malog Pariza“.
U Šabačkoj nahiji, Jevrem je imao brojna i teška zaduženja: prikupljanje poreza, komunalno i urbanističko uređenje, osnivanje i ustrojstvo Magistrata, organizaciju zdravstva i sprečavanje zaraza i epidemija, suzbijanje hajdučije, ušoravanje sela, gušenje buna, učešće u diplomatskim aktivnostima itd.

Zahvaljujući Jevremovim naprednim shvatanjima, Šabac je, među prvim gradovima u Srbiji imao: školu, učitelje, lekare, apotekare, „hudožestvenike“ itd. Šabačku varoš Jevrem je takođe po „evropejski“ uredio: glavne ulice su se sekle pod pravim uglom, a ostale „prema njima... izvedene lenjirom“. Za vreme Jevremove vlade, u Šapcu su počele da rade brojne značajne ustanove: Šabački magistrat, Škola kod Crkve (koju je Jevrem podigao sopstvenim sredstvima), građanska bolnica sa dve prostorije (veća za bolesnike, manja za lekare), dobro opremljena apoteka, kasarna (zgrada sa četiri prostorije) sa 60 vojnika itd.

Jevrem
Godine 1824. završena je gradnja Jevremovog konaka u Šapcu, skladne spratne građevine, koja je bila među najlepšim u Srbiji. U njemu se živelo po „evropejskim“ nazorima i manirima. Zdanje je bilo stecište školovanih i učenih ljudi, intelektualne i umetničke elite ondašnje Srbije kojima je Jevrem bio mecena i potpora. Jevrem i njegov Konak su po mnogo čemu značajni: po prvom klaviru u Srbiji, prvom gvozdenom krevetu, savremenom nameštaju i priboru za jelo, a imao je i prva pendžerska stakla u Srbiji. Bila je u okviru Konaka i znamenita Jevremova biblioteka (sa delima Lafontena, Kupera, Skota, Šilera, i drugih) jedna od bogatijih u Srbiji, pa nije čudno da je i prvo Čitalište u Srbiji bilo u Šapcu. A u dvorištu Konaka, kao simbol statusa i moći, stajao je nacifrani fijaker (opet prvi u Srbiji), kupljen u tadašnjoj austrijskoj Vojvodini.
Iako je unapredjen u čin general-majora, Jevrem Obrenović nije bio vojnička priroda, pa i fotografija iz tog vremena, gde je on u paradnoj uniformi, ali sa kapom u ruci, to i potvrdjuje.

 

 

www.sirmium.org > konkursi > jevrem obrenovic